Question:

1. According to Art. 4 (1), point (cc) of Commission Regulation (EU) No 651/2014, two thresholds apply for investment aid for local infrastructures – EUR 11 million aid or the total costs exceeding EUR 22 million for the same infrastructure. Do we understand correctly that:
1.1. The threshold of EUR 11 million is the aid to the aid beneficiary, at group level, for all activities within the same infrastructure project (one and the same industrial park project), when the aid scheme for local infrastructures is for the construction of internal technical infrastructure within the boundaries of industrial parks);
1.2. Industrial parks located in different NUTS3 regions, owned/operated by one and the same aid beneficiary, at group level, are different investment projects (different local infrastructures) and in that case the thresholds of 11/22 million euros apply separately for each of them?;
2. The term "total costs... for the same infrastructure" envisages the total investment costs for one and the same investment project for a local infrastructure under Art. 56 (for one and the same industrial park), which includes the sum of eligible and ineligible costs, i.e. the entire amount of the relevant investment?


[bookmark: _GoBack]Reply:

Article 4(1)(cc) GBER sets out that the GBER shall not apply to aid which exceeds the following thresholds: for investment aid for local infrastructures: EUR 11 million or the total costs exceeding EUR 22 million for the same infrastructure. This means that any aid provided under GBER Article 56 cannot exceed EUR 11 million per local infrastructure nor can it concern a local infrastructure for which the total costs exceeds EUR 22 million. Contrary to many other notification thresholds, the thresholds in Article 4(1)(cc) do not refer to “per beneficiary”, but they apply per infrastructure, i.e. if several undertakings construct one infrastructure together the thresholds apply for all of them together. The limit of EUR 22 million for the total costs includes all costs for the project.
 
Disclaimer: This reply does not represent a formal and definite position of the European Commission but is only an informal guidance provided by the services of DG Competition to facilitate the application of the GBER. It is therefore not binding and cannot create legal certainty or legitimate expectations. 

