Министерство на финансите

държавни помощи

Официална интернет страница

Публична консултация на ЕК относно наличието на застраване на краткосрочни експортни кредити за износ за Гърция

10.10.2013

Европейската комисия (ЕК/Комисията) провежда публична консултация с държавите-членки, агенции за експортно кредитиране, експортните застрахователи и други финансови институции, участващи в експортно финансиране, търговски камари, браншови асоциации, износители, както и други заинтересовани страни.

 

Като следствие от трудната ситуация в Гърция, през 2012 г. се наблюдаваше липса на застрахователен или презастрахователен капацитет за покриване на износа за Гърция. Това накара Комисията да измени Съобщението на Комисията до държавите-членки относно прилагането на членове 107 и 108 от Договора за краткосрочно експортно кредитно застраховане (Съобщението) (ОВ, С 281 от 17.09.1997 г.), като временно отстрани Гърция от списъка на страните с пазарен риск. С оглед изтичането на 31 декември 2013 г. на Съобщението и последващите му изменения, ЕК иска да се допита до заинтересованите страни и да събере информация, с цел да определи дали сегашната ситуация на пазара оправдава изтичането на срока на отстраняване на Гърция от списъка на страните с пазарен риск или е необходимо удължаване на Съобщението.

 

В тази връзка, Комисията приканва всички заинтересовнаи страни да представят следната информация:

1. Наличието на кредит от частни застрахователи във всички държави-членки през 2013 г. (частни застрахователи, тегления от или постъпления на частните застрахователи за кредити на този пазар), тримесечни данни относно експозицията на Гърция на частния застраховател, на всяка държава-членка за последните две тримесечия (броя на исканията, общ застрахован оборот и средна премия).
2. Дейността на застрахователите, действащи от името или с държавна гаранция или самата държава в предоставянето на краткосрочен кредит за застраховане при износ за Гърция през 2013 г.: наличие на кредит във всички държави-членки, броят на молбите, коефициенти, общ застрахован оборот и средна премия в съответните държави-членк .
3. Секторно суверенни рейтинги: промени в кредитните рейтинги на Гърция за последните шест месеца.
4. Корпоративно представяне на сектор в Гърция (напр. съотношението за несъстоятелност през 2013 г., прогнози за 2014 г. и т.н.).
5. Други данни и информация.

 

Моля, в случай на наличие на коментари по темата, изпращайте Вашите писма, съдържащи исканата от Комисията информация, адресирани до Министерство на финансите в срок най-късно до 31 октомври 2013 г. или на електронен адрес: [email protected].

This website uses cookies. By accepting cookies you can optimise your browsing experience.

Accept Refuse More Information